3 Tips om efficiënt te printen

Hoogstwaarschijnlijk is printen een grote kostenpost binnen uw onderneming. In het zakenleven wordt nu eenmaal veel geprint, wat zorgt voor hoge printkosten. U kunt jaarlijks veel geld besparen door efficiënt te printen. Maar hoe doet u dit?

Tip 1: Bespaar op verbruikskosten

De kosten van printen worden niet bepaald door de aanschafprijs van uw printer. U schaft een printer slechts éénmalig aan, waardoor u jaarlijks kosten blijft maken aan verbruiksartikelen. Denk hierbij aan papier en inkt. Deze laatstgenoemde is veelal een grote kostenpost. Toners en cartridges zijn veelal prijzig, waardoor de verbruikskosten hard oplopen. Het kan in sommige gevallen interessant zijn om te wisselen naar een huismerk cartridges.

Gebruikt u een HP printer? Bekijk dan de mogelijkheden van HP Instant Ink. Met HP Instant Ink print u voor een vast bedrag per maand en betaald u per geprinte pagina. Dit geeft u een goed inzicht in uw printuitgaven én zorgt ervoor dat u nooit zonder inkt komt.

Tip 2: Maak een testafdruk

Wanneer u een groot aantal documenten wilt afdrukken, doet u er verstandig aan om eerst een proefdruk te maken. Dit kunt u het beste doen in zwart-wit, waardoor u minder kosten maakt aan inkt. Een foutieve druk in kleur kost namelijk meer geld dan een foutieve druk in zwart-wit. Een handige tip is om één lade te vullen met goedkoop printpapier. Dit papier is vaak minder mooi, maar perfect voor het afdrukken van dagelijkse documenten én testafdrukken. Een tweede lade gebruikt u dan met kwalitatief papier, waar u (nadat u een testdruk heeft gemaakt) uw belangrijke documenten op afdrukt. Denk hierbij aan offertes, facturen en contracten.

Tip 3: Print dubbelzijdig

Het is zonde om enkelzijdig af te drukken. Hierdoor verbruikt u meer papier. In eerste instantie lijkt dit niet veel, want wat is nu een extra A4’tje? Maar als u dit omrekent op jaarbasis gaat het om een groot bedrag. Zo kunt u pakken papier besparen op jaarbasis, toch mooi meegenomen!

Voor dagelijkse (minder belangrijke) documenten kunt u ook multipage printen, zo kunt u bijvoorbeeld 4 pagina’s op slechts één A4’tje afdrukken. Hierdoor wordt de tekst verkleind, maar bespaart u veel papier. Bij dagelijkse documenten is dit een mooie methode om op uw papier te besparen.