4 manieren om te brainstormen die jouw bedrijf efficiënter maakt

50% creatiever en efficiënter werken dat is wat wetenschapper Alex Faikney Osborn beweerde in zijn boek Applied Imagination. Tegenwoordig is brainstormen dan ook niet meer weg te denken uit het hedendaags bedrijfsleven. In dit artikel laten we zien aan de hand van 4 brainstormmethodes hoe ook jouw bedrijf dit soort resultaten kan behalen.

brainstorm techniek 1

Waarom Brainstormen?

Elk bedrijf krijgt vroeg of laat met problemen te maken die creatieve en innovatieve oplossingen vereisen. Echter door de lange werkdagen zijn de meeste creatieve ideeën vaak helemaal weggedoken in een donker hoekje van het kantoor. In dit soort situaties vormen brainstormsessies vaak een goede oplossing. Brainstormsessies stimuleren het brein op een dusdanige manier dat de creatieve ideeën uit hun donkere hoekjes naar boven komen en je medewerkers vaak tot nieuwe inzichten en oplossingen komen.

brainstorm techniek 2

Na het lezen van de voordelen van brainstormen zou je deze methode graag een kans willen geven, echter zit jij waarschijnlijk nog met de volgende vragen ‘’wat is brainstormen?’’ en “hoe pas ik het toe?” Brainstormen is een creativiteitstechniek die wordt toegepast door middel van de inbreng van zoveel mogelijk ideeën voor een bepaald probleem. Het doel is dat de deelnemers gezamenlijk op deze manier tot nieuwe inzichten komen door het probleem vanuit verschillende kanten te belichten. Om dit nog iets duidelijker te maken, hebben we hieronder 4 verschillende brainstorm technieken uitgelegd die jou kunnen helpen binnen je bedrijf.

Mindmappen

Een mindmap brainstormsessie heeft als doel om via een snelle en duidelijke structuur je ideeën in kaart te brengen. Met deze methode ga je visueel te werk en is op deze manier een stuk overzichtelijker voor je brein. Het werkt als volgt: Je start door middel van de probleemstelling of doel in het midden op te schrijven. Dit zal fungeren als kern van je mindmap Noteer vervolgens associaties of ideeën hebt bij je kern. Een tip is om hierbij verschillende kleuren te gebruiken wat er voor zorgt dat je zoveel mogelijk delen van je hersenen gebruikt. Werk vervolgens door op deze associaties via een boomstructuur Als je vervolgens uitzoomt en kijkt naar je mindmap kan je samen met de andere deelnemers kijken welk idee of oplossing het beste aansluit bij de kern