7 kenmerken om het nieuwe 50 euro biljet van vals te onderscheiden

U ontvangt natuurlijk het liefst geen vals geld. Als ondernemer ziet u uw geld verdampen en als consument bent u zelfs strafbaar wanneer u dit geld opnieuw uitgeeft. De kans dat u als consument een vals eurobiljet ontvangt is klein, maar ondanks dat werden vorig jaar wereldwijd zo’n 700.000 valse biljetten aangetroffen. Dan nog niet gesproken over de niet-ontdekte biljetten.

Dat vals geld een groot probleem is, weet u als ondernemer als geen ander. Een nepbriefje ontvangen levert u namelijk geen geld op. Dan is het letterlijk hard werken voor weinig.. of beter gezegd: voor niks. De meest vervalste biljetten zijn de biljetten van 20 en 50 euro, die goed zijn voor 75 procent van alle vervalsingen. Maar hoe herkent u eigenlijk het nieuwe valse 50 euro biljet? De beste manier om vals geld te herkennen is een valsgelddetector. Hiermee heeft u 100% zekerheid op het herkennen van een vals biljet. U kunt de beste valsgelddetectoren bij ons vinden door hier te klikken! Er zijn echter ook andere manieren die we hieronder voor u uitleggen.

Het nieuwe 50 euro biljet vervalst

Het 50 euro bankbiljet is het meest gebruikte biljet. Met een omloop van 8 miljard biljetten is dit biljet meer in omloop dan alle briefjes van vijf, tien en twintig euro samen. Best veel, hè? Een vervalst 50 euro biljet, of welk ander biljet dan ook, kunt u herkennen door de ‘kijk-, voel,- en kantelmethode’ van de Nederlandse Bank. Hoe u dit doet? Nou, als volgt:

1. Het nieuwe 50 euro biljet is voorzien van ‘voelbare’ inkt. Oftewel: de letters én het grote cijfer op het biljet voelen dikker aan. Ook aan de linker- en rechterkant van het biljet zijn korte lijntjes gedrukt. Dit maakt het makkelijker om vals geld te herkennen voor mensen met een visuele beperking.2. Als je het nieuwe 50 eurobiljet tegen het licht houdt, zie je een portretraampje, het watermerk en de zwarte veiligheidsdraad. Bovenin wordt een hologram zichtbaar die een portret van Europa toont aan beide zijden van het biljet.3. De veiligheidsdraad komt bij tegenlicht tevoorschijn. Je ziet een zwarte donkere streep in het biljet, waarin in kleine witte letters het euroteken en het waardecijfer te vinden is.4. Bij het kantelen van het bankbiljet verkleurt het cijfer. Het vijftig eurobiljet heeft een smaragdgroen lichteffect die op en neer beweegt. Het cijfer verandert daarbij ook van kleur, namelijk van smaragdgroen naar diepblauw.5. Ook het portretraampje laat bij het kantelen een ander effect zien, namelijk: regenboogkleurige lijntjes rondom het waardecijfer. Deze waardecijfers verschijnen ook aan de achterkant van het biljet in het raampje.6. Het nieuwe biljet laat onder uv-licht verschillende kenmerken oplichten, waaronder: de grote cirkel, de sterren en het sterren in het logo van de Europese Unie. Op de achterkant van het biljet licht een kwart cirkel geel op en ziet u streep en het serienummer in het oranje.7. Tenslotte kunt u het biljet nog testen door middel van een vergrootglas. Op enkele plaatsen op het bankbiljet zijn zeer kleine lettertjes gedrukt. Deze microletters zijn leesbaar met een vergrootglas en dienen scherp in plaats van vaag te zijn.

Het verschil tussen de nieuwe 50 euro en het oude biljet

Het grote waardecijfer op het oude vijftig eurobiljet verandert van paars naar olijfgroen. Daarnaast is de voelbare inkt bij het oude biljet voornamelijk te vinden aan de voorkant van het biljet. De bovenkant van het biljet bevat dikgedrukte ribbels, het grote waardecijfer is dikgedrukt en de regel BCE ECV EZB EKT EKP is voelbaar. Deze verschillen gelden ook voor de biljetten van 5, 10 en 20 euro.


Neppe bankbiljetten uit China

Het is tegenwoordig eenvoudig om propbankbiljetten te bestellen via websites als Ali Express of Wish. Deze bankbiljetten zijn oorspronkelijk bedoelt als promotie biljet, bijvoorbeeld voor videoclips. Ondanks dat op de briefjes aangegeven staat dat deze nep zijn en niet legaal om mee te betalen, wordt dit toch geprobeerd. Deze bankbiljetten zijn te herkennen aan de tekst "This is not legal. It is to be used for motion props". Op onderstaande afbeelding wordt getoond waar u deze zin kan vinden. Deze bankbiljetten worden ook door de valsgelddetectoren, zoals de Safescan 155-S, als vals gedetecteerd. Echter beschikken deze biljetten wel over UV-eigenschappen, waardoor u dus op meerdere eigenschappen zoals magnetische inkt of het watermerk moet controleren.

Valse 50 eurobiljetten van Ali Express of Wish

Uit recente berichtgevingen blijkt dat men steeds vaker probeert te betalen met deze biljetten. Vooral op plaatsen waar het donker is worden deze biljetten vaak aangezien als origineel, zoals op kermissen of het uitgaansleven. Controleer daarom altijd een bankbiljet op echtheid.
Bron: AD.nl

Zijn prop bankbiljetten legaal?

Het verkopen en bezitten van prop bankbiljetten is niet strafbaar, mits deze worden gebruikt voor voor spellen, educatieve doeleinden of om een grap mee uithalen. Het betalen met vals geld is wel strafbaar, óók wanneer u zich er niet bewust van bent. Daarom is het belangrijk om altijd te controleren welke bankbiljetten u uitgeeft en niet te betalen met neppe bankbiljetten.