Agile werken kan niet zonder visual management

Organisaties willen efficiënt werken en snel in kunnen spelen op veranderingen. Niet voor niets zijn agile werken, scrummen en lean zo populair. Deze verander- en verbetermethoden hebben één ding gemeen, ze staan of vallen met visual management. Agile projectmanagement is de ideale oplossing voor organisaties die flexibeler willen werken, zodat ze sneller op verandering kunnen inspelen. Het biedt niet alleen voordelen op gebied van procesverbeteringen en projectmanagement, maar het stimuleert ook het gevoel van verantwoordelijkheid en teamwork.

Anticiperen op verandering

Een team dat bij een project volgens de agile-methode werkt, doet meer dan alleen een opdracht uitvoeren. Het team anticipeert op veranderende omstandigheden naarmate het project vordert. Als zich dan een verandering voordoet, komt dat niet als een verrassing. In plaats daarvan kan het team daar flexibel op inspelen zonder dat het tijd of geld kost. De agile-benadering houdt ook in dat men cyclisch en in korte sessies werkt.

scrummeeting

Visual management onmisbaar

Agile-werken vereist dat mensen in een oogopslag de benodigde informatie zien. Iedereen moet de actuele status van een taak, proces of project direct kunnen beoordelen, ongeacht of ze al dan niet bekend zijn met het proces. Een agile-kantoor kan dan ook niet zonder visual management, ofwel het visualiseren van een proces of project. Visualisatie ondersteunt de activiteiten van het agile-team, de coach, de projectmanager of de scrummaster, door een compleet en nuttig overzicht te geven van alle taken, de status en de verantwoordelijkheden.

Agilebord

De groeiende populariteit van agile-werkmethoden heeft geleid tot een toename in de vraag naar visual management-hulpmiddelen. Whiteboards of glassboards bijvoorbeeld kunnen eenvoudig worden getransformeerd in een gepersonaliseerd agilebord. Met behulp van board markers, verdeeltape en magneten kan het schrijfoppervlak naar wens worden aangepast en ingedeeld. Tijdens het gebruik van het bord komen ook de Magic-Chart Notes goed van pas. Ze kunnen worden gebruikt om taken weer te geven en het visualiseren van vooruitgang in projecten door ze van de ene kolom naar de andere te verplaatsen door te ‘swipen’.

Scrumboard