De do's en dont's voor afvalverwerking

Wist je dat Nederlanders zo'n 490 kilo per persoon, per jaar produceren? Nederland scoort hiermee net iets onder het gemiddelde van 502 kilo per inwoner van de Europese Unie. Daarnaast scheiden we nu ongeveer 279 kilo afval per persoon, per jaar. Dit is natuurlijk nog steeds ontzettend veel ongescheiden afval en daarom is het tijd om hier verandering in aan te brengen. Lees hieronder een aantal do's en dont's om jouw afval altijd op de juiste manier te scheiden en recyclen!

Do's:

  • Gebruik een aparte GFT-afvalbak

Dagelijks belandt bijna de helft van alle schillen en voedselresten in de restafvalbak. Dit is zonde, want van al het GFT-afval dat je scheidt, wordt uiteindelijk biogas en compost gemaakt. Om het jezelf gemakkelijker te maken, is het handig om een aparte afvalbak te hebben voor al jouw GFT-afval. Zo kan je eind van de dag gemakkelijk de afvalbak legen in de GFT-container.

  • Hoe kleiner het afval, hoe beter

Het zal je ongetwijfeld al wel eens overkomen zijn, wil je net iets weggooien en dan zit de afvalbak propvol. Om dit te voorkomen is het belangrijk om jouw afval altijd zo klein mogelijk te maken voordat je het weggooit. Haal kartonnen dozen netjes uit elkaar en maak plastic flesjes of blikjes eerst plat. Hiermee voorkom je dat jouw afvalbak overstroomt en ook maakt het het vervoer van jouw afval een stuk gemakkelijker.

  • Vul de PMD-zak en oud papierbak

Inmiddels worden de PMD-zakken en de oud papier bakken door de meeste Nederlanders al gebruikt. Toch doen we dit nog niet allemaal, dus waar wacht je nog op? Doe een PMD-zak in een van jouw afvalbakken en stop hier al jouw plastic, blikjes en drinkpakken in. Als je dan toch al goed bezig bent, is het natuurlijk ook een kleine moeite om alle enveloppen, dozen en andere kartonnen verpakkingen in de papierbak te gooien!

  • Breng oude kleding naar een textielbak

Heb je jouw garderobe uitgezocht? Vergeet dan niet om al jouw oude kledingstukken naar de textielbak te brengen! Slechts 44% van de 18 kilo textiel afval die elke Nederlander gemiddeld per jaar heeft, belandt in een kledingcontainer. Gooi het dus niet bij het restafval, maar zorg ervoor dat jouw oude kledingstukken gerecycled of tweedehands verkocht kunnen worden.

  • Breng glaswerk naar de glasbak

Wist je dat glas oneindig gerecycled kan worden? Dit bespaart een hoop kostbare grondstoffen en energie. Vergeet dus niet om al jouw glaswerk in de glasbak te gooien, want zo draag ook jij je steentje bij aan een beter milieu.

Dont's:

  • Afval misplaatsen

Een bekend fenomeen is het misplaatsen van afval bij een volle (straat)vuilnisbak, papierbak of vuilcontainer. Wanneer je ziet dat de container vol is, neem het afval dan gewoon weer mee naar huis en voorkom dat de zakken over straat rondzwerven.

  • Afval op straat gooien

Ook al zijn de meeste plekken voorzien van voldoende prullenbakken, kan het toch voorkomen dat je er geen tegenkomt. Zorg er dan voor dat je je afval niet op straat gooit, maar netjes mee naar huis neemt. Hiermee beperk je het zwerfafval en voorkom je dat de straten vol komen te liggen met dingen, zoals kauwgom, sigaretten of lege verpakkingen.

  • Afval verkeerd scheiden

Ondanks dat mensen goede bedoelingen hebben, gaat afval scheiden nog regelmatig mis. Wil jij bijvoorbeeld gebruik gaan maken van een PMD-zak? Bekijk dan eerst wat er wel en niet ingegooid mag worden. Gebruik je een oud papierbak? Let dan op dat alleen droog papier en karton gerecycled kan worden. Het lijkt misschien alsof je milieubewust bezig bent, maar wanneer je afval niet op de juiste manier scheidt levert het alleen maar extra werk op in het verdere afvalverwerkingsproces.

Afval scheiden met Office Deals

Wil jij graag een nieuwe afvalbak of pedaalemmer, zodat je thuis of op kantoor ook afval kan scheiden? Dan ben je bij Office Deals aan het juiste adres! In ons assortiment hebben we veel verschillende soorten en maten afvalbakken, containers en pedaalemmers. Zo zal er voor iedereen een geschikt model te vinden zijn.