Dit is waarom je een afstortkluis nodig hebt

Wanneer je een kassa hebt gekocht, of een onderneming runt, krijg je ongetwijfeld te maken met ontvangen geld. Althans, dat zou wel de bedoeling moeten zijn. Een goed gevulde kassa is natuurlijk een risico. Diefstal kost ondernemers jaarlijks 1 miljard euro, waarbij een goede preventie door middel van een kluis weerstand kan bieden.

Maar waarom heeft u een afstortkluis nodig wanneer u een kassa heeft gekocht? Hier zijn een aantal belangrijke redenen voor. Het belangrijkste is dat uw personeel geen gevaar loopt. Overvallers zoeken eenmaal de weg van de meeste weerstand, waarbij een goed gevulde kassa dus makkelijker is dan een afstortkluis. Een afstortkluis heeft een gleuf, klep of lade ingang, waardoor uw personeel zonder het weten van de code de kassa inhoud kan storten in de kluis. Deze openingen zijn beveiligd met een anti-hengel systeem, waardoor het niet mogelijk is om de kluis te forceren vanaf de opening.

Daarnaast is een afstortkluis veel lastiger voor inbrekers dan een kassalade. Een afstortkluis is specifiek ontworpen om contant geld tijdelijk te beveiligen tegen diefstal (en interne fraude). Een gecertificeerde afstortkluis is door kluisspecialisten getest, ook met professioneel inbraakgereedschap. Deze certificaten zijn er in verschillende gradaties en zijn daardoor ook geschikt voor het opbergen van verschillende waardes. De belangrijkste reden om voor een gecertificeerde kluis te kiezen is dat verzekeraars deze accepteren voor de dekking van de inhoud. Afhankelijk van de genomen beveiligingsmaatregelen kunnen verzekeraars afwijken van de dekkingsindicatie.

Overzicht dekkingsindicatie afstortkluis certificaten

Certificering EN 14450 S1: geschikt voor €2500 contant geld of €5000 aan kostbaarheden
Certificering EN 14450 S2: geschikt voor €5000 contant geld of €9000 aan kostbaarheden
Certificering EN 1143-1 grade 0: geschikt voor €7000 contant geld of €14.000 aan kostbaarheden
Certificering EN 1143-1 grade I: geschikt voor €10.000 contant geld of €20.000 aan kostbaarheden
Certificering EN 1143-1 grade II: geschikt voor €25.000 contant geld of €50.000 aan kostbaarheden
Certificering EN 1143-1 grade III: geschikt voor €45.000 contant geld of €90.000 aan kostbaarheden
Certificering EN 1143-1 grade IV: geschikt voor €75.000 contant geld of €150.000 aan kostbaarheden
Certificering EN 1143-1 grade V: geschikt voor €125.000 contant geld of €250.000 aan kostbaarheden
Certificering EN 1143-1 grade VI: geschikt voor €250.000 contant geld of €500.000 aan kostbaarheden

Ten slotte is het verstandig om te kiezen voor een afstortkluis met een elektronisch slot in plaats van een sleutel. Een sleutel kan kwijt raken óf achter gehouden worden door een niet meer werkzaam personeelslid. Met een code voorkom je dit en kan je op ieder moment de code wijzigen. Dus óók wanneer je vermoedt dat iemand de code heeft gezien.

Welke afstortkluis is dan geschikt voor jou?

Dit is natuurlijk afhankelijk van de hoeveelheid geld die je opbergt. Wanneer je beslist om slechts één keer per maand geld te storten bij de bank, zal het bedrag in de kluis hoger zijn dan wanneer je dit dagelijks doet. Het is verstandig om bovenstaande dekkingsindicatie in je achterhoofd te houden bij het kiezen van een geschikte kluis. Deze indicatie wordt ook door verzekeraars gebruikt om de inhoud te dekken. Uiteraard houden zij hier ook rekening met de overige genomen veiligheidsmaatregelen. Voor een specifieke dekkingswaarde kan je het beste contact opnemen met uw verzekering.