Safescan 155-S geldscanner: Een compleet overzicht van alle functionaliteiten

U heeft een Safescan 155-S aangeschaft? Goed bezig. Hiermee heeft u waarschijnlijk veel geld bespaart door vals geld te onderscheppen. De Safescan 155-S heeft een aantal belangrijke functionaliteiten, waar wij graag met u doorheen lopen. Aan het einde van dit artikel, kent u het product binnenste buiten. Beloofd!

Met de Safescan 155-S heeft u één van de meest geavanceerde geld scanners in huis gehaald. Deze geld scanner beschikt over de techniek om een bankbiljet op zeven echtheidskenmerken te controleren. Het geld wordt gecontroleerd op infraroodinkt, magnetische inkt, de metaaldraad, kleur, afmetingen, dikte en watermerken in het biljet. U weet binnen een halve seconde of een bankbiljet echt of vals is.

De Safescan 155-S geld scanner wordt regelmatig getest door verschillende banken, waaronder de Nederlandse Bank. Bij het testen wordt zowel gebruik gemaakt van vals als echt geld, waarbij de Safescan 155-S deze testen iedere keer weer glansrijk doorstaat. Deze valsgelddetector heeft hierdoor een betrouwbaarheid van 100 procent.

Safescan 155-S geld scanner is 100 procent betrouwbaar

Alles wat u moet weten over de Safescan 155-S

Nu u precies weet wat de Safescan 155-S is en wat deze geld tester doet, nemen wij met u alle functionaliteiten door. Na het lezen van deze functies, kunt u uitstekend overweg met de valsgelddetector.

Inschakelen van de Safescan 155-S

Allereerst moet je weten dat de Safescan 155-S niet direct aangaat wanneer je op de aan- en uitknop drukt. Dit duurt een paar seconde. Vanaf firmware versie S21-51 dient u de aan- en uitknop voor 1 seconde in te drukken om het apparaat te activeren. Op de Safescan 155-S is de middelste knop, met daarin een rondje, de aan- en uitknop.

De firmware versie ziet u rechts bovenin verschijnen wanneer u het apparaat opstart. Deze versie begint altijd met een ‘S’ gevolgd door twee cijfers.

Instellen van de juiste valuta op de Safescan 155-S

Nadat u het apparaat heeft ingeschakeld is het belangrijk dat u kiest voor de juiste valuta. Dit doet u door de knop [MODE] ingedrukt te houden tot de valuta-eenheid begint te knipperen. Vervolgens kunt u door middel van de [v ^] button door de beschikbare valuta’s scrollen. Wanneer u de juiste valuta heeft bereikt, laat u het apparaat op deze valuta staan. Na twee seconde stopt de valuta-eenheid met knipperen en is deze ingesteld.

Let op! De Safescan 155-S is niet geschikt om Amerikaanse dollarbiljetten te controleren. Deze biljetten beschikken over andere veiligheidskenmerken. De Safescan 155-S heeft hiervoor niet de juiste sensoren, waardoor het ook niet mogelijk is om de Amerikaanse Dollar na een valuta-update te detecteren. Wilt u wel de Amerikaanse valuta herkennen? Kies dan voor de Safescan 185-S.

Verschillende mode van de 155-S

De Safescan 155-S heeft aan de rechterzijde een [MODE] button. Indien u deze button indrukt, schakelt het apparaat de optelfunctie in. Zo kunt u uw geld controleren op echtheid én tegelijkertijd uw geld tellen. Aan de onderzijde ziet u een menu met ‘ADD’. Hieronder ziet u aan de linkerzijde het aantal gescande biljetten en aan de rechterzijde de totale waarde die deze biljetten bij elkaar vertegenwoordigen.

Om terug te schakelen naar enkel de valsgelddetectie mode, drukt u nogmaals op de knop [MODE].

Zo weet u of een bankbiljet vals is

Wanneer een verdacht vals biljet wordt gedetecteerd zal de geld scanner driemaal een geluidssignaal afgeven en ziet u een rood lichtsignaal verschijnen onder de aan/uit knop. In het scherm ziet u foutcode verschijnen, wat aangeeft dat een bankbiljet als vals wordt gedetecteerd.


U kunt hierbij de volgende foutmeldingen ontvangen op de Safescan 155-S:
E01 Bankbiljet lengte fout
E02 / E03 Magnetische inkt fout
E04 / E05 Infrarood eigenschappen fout
E06 Bankbiljet dikte fout / dubbel biljet ingevoerd
E07 Scheef biljet (biljet niet recht ingevoerd)
E08 Metaaldraad / veiligheidsstrip fout
E09 / E10 / E11 / E12 Watermerk of papierkwaliteit fout
E14 Kleursensor foutmelding
E20 Doorvoerfout of biljetinvoer fout


Zo herkent u vals geld met de Safescan 155-S geld scanner

Het kan voorkomen dat de Safescan 155-S vervuilde, gekreukte, beschadigde of per ongeluk meegewassen echte bankbiljetten detecteert als een vals bankbiljet. Vanwege de beschadigingen of kreukels kan het apparaat niet meer op de echtheidskenmerken controleren. In dit geval dient u zorgvuldig het bankbiljet te bestuderen. U kunt het biljet reinigen, glad strijken en nogmaals invoeren.

In het geval een vals biljet moet u weten dat het produceren, distribueren, uitgeven en zelfs het in bezit hebben van vals geld verboden is. Wanneer uw Safescan 155-S een vals biljet heeft gedetecteerd en u zich ervan verzekerd heeft dat het biljet daadwerkelijk een falsificaat is, is het verstandig om het biljet direct naar het kantoor van uw bank te brengen. De bank zorgt voor de vernietiging van het biljet. Let wel op dat uw bank de nominale waarde van het biljet niet vergoedt.

Pieptoon bij het scannen van biljetten

Zoals u waarschijnlijk al gemerkt heeft, maakt de Safescan 155-S een pieptoon wanneer u instellingen wijzigt óf een biljet scant. Dit signaal kunt u uitschakelen door vier keer achter elkaar kort op de aan- en uitknop te drukken. U ziet nu op het display staan: sound off. Het geluid kunt u weer inschakelen door nogmaals vier keer kort achter elkaar op de aan- en uitknop te drukken.

Automatische stand-by mode

De Safescan 155-S beschikt over een automatische stand-by functie. Na ongeveer 30 seconde van inactiviteit schakelt het apparaat over in deze mode. Door een random toets in te drukken ontwaakt u het apparaat uit deze stand-by mode.

Wijzigen van de uitvoerrichting

De uitvoerrichting van de Safescan 155-S kunt u eenvoudig veranderen door de pijltjes-toetsen twee seconden in te drukken. Het indicatielampje van de uitvoerrichting begint nu wordt nu links bovenin het scherm zichtbaar. Wanneer het pijltje naar beneden wijst, haalt het apparaat het biljet terug. Indien het pijltje naar boven wijst, wordt het biljet aan de achterzijde verwijderd.

Overal beschikken over uw Safescan 155-S

Het is mogelijk om uw Safescan 155-S te voorzien van een batterij. Deze batterij wordt niet standaard meegeleverd, maar is wel los óf in combinatie te bestellen. Deze batterij plaatst u aan de onderzijde van de Safescan 155-S in het daarvoor geschikte vakje.

Wanneer de batterij minder capaciteit dan 20% heeft, zal het indicatielampje oplichten. U kunt de batterij opladen door uw Safescan 155-S aan te sluiten middels de adapter. Nu kunt u de 155-S blijven gebruiken en tegelijkertijd laadt uw batterij meteen op.

Gebruik de 155-S op iedere locatie met een extra batterij

De betrouwbaarheid van de 155-S waarborgen

De Safescan 155-S is een zeer onderhoudsvriendelijk apparaat. Ondanks dat, is het wel belangrijk dat uw apparaat schoon blijft. Bankbiljetten nemen in de loop der tijd stof en vuil mee, waardoor de sensoren in de Safescan 155-S vervuild raken. Hiervoor zijn speciale Safescan Cleaning cards beschikbaar. Wij adviseren om regelmatig een Cleaning card door uw apparaat te halen.

Het kan voorkomen dat uw Safescan apparaat bij ieder biljet aangeeft dat deze vals is. Dit heeft veelal de oorzaak dat de verkeerde valuta is ingesteld. Rechts bovenin het scherm ziet u de afkorting van de valuta. In het geval een eurobiljet dient hier dus ‘EUR’ te staan. Controleer eerst of u de juiste valuta heeft geselecteerd.

Mocht dit het geval zijn is een andere mogelijkheid dat u de biljetten niet goed in het apparaat stopt. In de handleiding vindt u de specifieke richting per valuta. Bij de Eurobiljetten kan dit in iedere richting.

De laatste veelvoorkomende oorzaak zijn vervuilde sensoren. Dit kunt u oplossen door een Safescan Cleaning Card door uw apparaat te halen.

Onderhoud uw Safescan 155-S voor het beste resultaat

Hoe gaat de 155-S om met nieuwe bankbiljetten?

Het kan zijn dat uw valsgelddetector nieuwe bankbiljetten niet direct herkend. De software versie op uw apparaat herkent in dit geval de biljetten niet. Safescan brengt voor nieuwe biljetten altijd een update uit, waarbij de update al beschikbaar is voordat de nieuwe biljetten uitkomen. Wanneer er een update is, ontvangt u hierover bericht.