Hoe kies je het beste printpapier?

Het printpapier is altijd op wanneer je deze het meest nodig hebt, herkenbaar? Bijvoorbeeld wanneer je net een grote printopdracht toevoegt aan de printer en je er halverwege achter komt dat het papier op is. Erg frustrerend, zeker wanneer je daarna op zoek moet naar nieuw printpapier. Je zoekt even snel op Office Deals en komt honderden soorten printpapier tegen, maar welk printpapier heb je eigenlijk nodig?

Om het juiste printpapier te kiezen is het belangrijk dat er gekeken wordt naar een aantal kenmerken. Printpapier heeft over het algemeen drie kenmerken die typerend zijn voor iedere soort printpapier.

Drie kenmerken van printpapier


Het gewicht van printpapier

Het gewicht van printpapier bepaalt voornamelijk de dikte van het printpapier. De dikte van printpapier wordt uitgedrukt in gram. Maar deze gramsgewichten zijn nog best lastig. Wanneer je ziet staan ‘80 grams A4 papier’ betekent dit natuurlijk niet dat één A4-papiertje 80 gram weegt. Dat is een beetje zwaar, niet waar? Het gewicht van papier wordt altijd uitgedrukt in gram gebaseerd op A0 formaat. Eén vel A4-papier weegt dus niet 80 gram, maar slechts 5 gram.

Het gewicht van printpapier heeft vooral invloed op de doorschijnbaarheid van het papier. Dun papier schijnt vaak meer door, waardoor het papier een goedkoper gevoel oproept. Bij professionele uitingen kan je dan ook beter kiezen voor dik printpapier.

De helderheid van printpapier

De helderheid van papier is eigenlijk: hoe wit is het papier. Goedkoop papier heeft veelal een lage helderheid, waardoor het contrast tussen de inkt en het papier lager is. Hierdoor lijkt het wit gebroken wit en zal de inkt minder zwart lijken. Kwalitatief papier heeft vaak een hogere witheidsgraad, waardoor uw afdrukken haarscherp zijn.

De helderheid van papier wordt uitgedrukt in CIE. Dit is een codering die oploopt naar mate de helderheid toeneemt. Standaard papier heeft een helderheid van CIE150. Dit is basiskwaliteit papier, wat voldoende is voor het printen van dagelijkse documenten.

De gladheid van papier

De gladheid van papier is het minst belangrijke kenmerk bij het kiezen van printpapier. De gladheid verschilde vroeger van ruw tot heel glad, waarbij dit invloed had op de afdrukkwaliteit. Echter is tegenwoordig al het printpapier voor inkjet- of laserprinters glad waardoor het verschil minimaal is. Ruw papier is eerder geschikt voor handgeschreven notities.


Welk printpapier kan je het beste gebruiken?

De keuze voor printpapier hangt af voor de gelegenheid waarvoor het papier gebruikt wordt. Wanneer je dagelijks veel print en/of papier gebruikt, kan je beter kiezen voor goedkoop printpapier. Documenten die dagelijks afgedrukt wordt hebben vaak geen hoge kwaliteitseis, waardoor je geld kan besparen op het printpapier.

Belangrijke documenten kan je daarentegen beter afdrukken op kwalitatief papier. Een net gesloten deal met een nieuwe klant; een afdruk van een jaarrapport of juist een offerte? Deze documenten wil je natuurlijk netjes en professioneel opleveren. Door te kiezen voor laserpapier kiest u voor papier dat zuurvrij is. Dit zorgt ervoor dat pagina’s op de lange termijn ook écht wit blijven.