Is een tijdregistratiesysteem verplicht?

Op dinsdag 14 mei heeft het Europese Hof van Justitie besloten dat alle bedrijven die actief zijn in de Europese Unie een vorm van urenregistratie moeten optuigen. Volgens de rechtbank hebben alle Europese werknemers recht op een maximum aantal werkuren en op dagelijkse of wekelijkse rusttijden. Deze gegevens moeten te allen tijde inzichtelijk worden gemaakt. En dat kan alleen met een goede registratie, oordeelt het Europese Hof.

De Europese rechters hebben alle 28 EU-lidstaten opgeroepen om de werkgevers te verplichten om een ‘objectief, betrouwbaar en toegankelijk systeem’ te implementeren. Deze beslissing komt voort uit een zaak tussen de Spaanse vakbond en de Spaanse tak van de Deutsche Bank. De uitspraak van het Europese Hof heeft grote gevolgen voor Europese bedrijven. Want, is een tijdregistratiesysteem nu verplicht in Nederland?

De uitspraak van het Europese Hof is ook van toepassing op Nederland, oftewel: werkgevers dienen een objectieve en betrouwbare registratie van uren te hebben. Maar is dit dan helemaal nieuw? Nee, niet zo zeer. In de Arbeidstijdenwet is een groot gedeelte van deze regelgeving al afgevangen, zo waren werkgevers al verplicht om arbeids- en rusttijden schriftelijk vast te leggen. Maar met de uitspraak van het Europese Hof komt deze wetgeving meer onder de aandacht te liggen, waar de vakbond FNV dan ook blij mee is. Adviseur arbeidstijden van de FNV, Andrée Ruiters, verklaart aan RTL Z: "Alle aandacht voor de Arbeidstijdenwet is welkom. Het is belangrijk dat werkgevers zich realiseren dat in de hele Europese Unie dezelfde regels gelden. Hoe meer aandacht ervoor is, hoe meer zeggingskracht de wet heeft." En dat leidt er dus toe dat veel Nederlandse bedrijven nu op zoek zijn naar een praktische en werkbare invulling van de tijdregistratie.
Bron: RTL Z & Nieuwsblad

Een werkbare en efficiënte oplossing

Een van deze praktische en voornamelijk werkbare oplossingen wordt geboden door TimeMoto tijdregistratiesoftware. Het is voor de meeste bedrijven niet wenselijk om de extra urenregistratie op de afdeling personeelszaken af te schuiven en iemand hiervoor aannemen is helemaal geen optie. Wij spraken met Guillaume van Lamsweerde, Business Development Manager van TimeMoto.

TimeMoto biedt de ultieme tijdregistratie oplossing voor ieder bedrijf. Het combineert flexibele en krachtige tijdregistratiesystemen met intelligente en betrouwbare software- en Cloud-oplossingen. Alle TimeMoto producten zijn ontworpen met de hoogste privacy eisen als uitgangspunt.

"Als Nederlands bedrijf moeten wij zelf ook aan de arbeidstijdenwet en AVG voldoen," vertelt van Lamsweerde. "Wij betrekken onze klanten bij de productontwikkeling. Zo bieden wij een oplossing die niet alleen voldoet aan de Nederlandse wetgeving, maar die ook de dagelijkse romslomp van het verwerken van urenregistratie en planningen wegneemt. Het resultaat is dat je minder tijd kwijt bent aan administratie en meer overzicht hebt over je personeel."

Na het gebruiken van een TimeMoto tijdregistratiesysteem geven klanten aan dat er geen discussies meer zijn over gewerkte tijden en overuren. Het zorgt voor een fijnere samenwerking tussen de werkgever en werknemer, wat ideaal is voor bedrijven met veel flexibele werkuren en thuiswerkers. Met behulp van de mobiele TimeMoto app kunnen werknemers overal in- en uitklokken, waar ze ook zijn. Tegelijkertijd kan de werkgever altijd inloggen om te zien wat het team aan het doen is en wie er werkzaam zijn. Het verbetert de interne communicatie en capaciteitsplanning. Voor HR is het een enorme tijdsbesparing om direct inzage te hebben in niet alleen aanwezigheid, maar ook overuren, vakanties en ziekteverlof.

Is tijdregistratie verplicht voor bedrijven?

Over de vraag of je met TimeMoto volledig voldoet aan de Arbeidstijdenwet en de uitspraak van het Europese Hof is van Lamsweerde kort maar krachtig:

"TimeMoto ondersteunt werkgevers om te voldoen aan de Nederlandse en Europese wetgeving. Correct gebruik van onze oplossingen is daarbij wel van belang. TimeMoto biedt daarin professionele support, zodat je snel en effectief aan de slag kunt met ons systeem."

De registratiesystemen van TimeMoto combineren de ouderwetse ‘prikklok’ met mobile clocking. Het plaatsen van een prikklok is een praktische oplossing om te registreren welke tijden uw werknemers werken én wanneer zij pauze (lees: rust) hebben. Op basis van een vingerafdruk, gezichtsherkenning óf een RFID pasje/sleutelhanger klokt een werknemer binnen enkele seconde in waardoor dit een zeer betrouwbare én objectieve manier van registreren. Alles weten over de TimeMoto software en terminals? Lees hier verder.