Presenteren is geen éénrichtingsverkeer

Kijken uw toehoorders vaak uit het raam tijdens uw presentatie of vergadering? Hangen ze ietwat onderuit, al krabbelend op een notitieblok? Dan is het tijd voor actie. Ga eens interactief presenteren met een flipover of whiteboard. Zet uw presentatie vooraf op een flipovervel of whiteboard en voeg daar gaandeweg uw presentatie feedback van het publiek aan toe. Zo maakt u uw meeting of presentatie leuker en effectiever.

Uw verhaal zien ontstaan

Bij de juiste toepassing van een flipover of whiteboard tijdens uw meeting of presentatie, ziet uw publiek uw verhaal gaandeweg ontstaan. Dat verhaal kan bestaan uit diverse woorden en illustraties. Verzin die visuals niet ter plekke, maar vooraf. Gaat uw presentatie of vergadering over een strategie, plan of werkproces? Bepaal van tevoren uit welke stappen en acties die bestaat, en bedenk voor elk van die onderdelen een passend en duidelijk icoon of metaforische beeld.

Let's create magic!

Ook een idee: teken diezelfde beelden en iconen op een Magic Chart Note en plak die op de flipover of het whiteboard om allengs uw verhaal visueel vorm te geven. Tussendoor nog enkele nieuwe visuals toevoegen? Gebruik dan liever een digitaal whiteboard. Zo kunt u makkelijk digitale visuals toevoegen en voorkomt u dat u te lang met uw rug naar de groep staat om die beelden op uw flipover of whiteboard uit te tekenen. Niet echt bevorderlijk voor uw overtuigingskracht en het vasthouden van de aandacht.

flipover

Samen visualiseren

Dat maakt een presentatie op een flipover en whiteboard pas echt interessant. U kunt samen met uw toehoorders werken aan een visualisatie van uw verhaal, vooral als u die geeft aan een klein publiek. Stel hen vragen en verbeeldt hun antwoorden. Nog leuker, laat hen zelf hun antwoorden visualiseren. Met elkaar werken aan een visual versnelt het begrip en de acceptatie van hetgeen u wilt vertellen. Met een flipover- of whiteboard-presentatie creëert u draagvlak.

Magic-chart-meeting

Ophangen en delen

Bang dat u tijdens een presentatie op een flipover of (digitaal) whiteboard iets zult vergeten? Zet vooraf uw verhaal alle trefwoorden en iconen in de bovenhoek om te gebruiken wanneer dat moet. Voeg extra woorden, kaders, kleuren en pictogrammen toe naar smaak. Vergeet de eindvisualisatie niet op te hangen. Medewerkers gaan ervan beslist een foto maken, omdat ze zich meer mede-eigenaar van het eindresultaat voelen. Dat gevoel willen ze graag vastleggen en delen. Helemaal als het een mooie visual betreft.

4 redenen om interactief te presenteren

Mobile-glassboard