Hier moet je op letten als je een bureaustoel koopt

Ben jij op zoek naar een nieuwe bureaustoel en breng je hier veel tijd op door? Dan is het heel belangrijk dat je een goede bureaustoel hebt. Maar wat is nu precies een goede bureaustoel? Wij vertellen je precies waar je op moet letten bij het kopen van een bureaustoel.

Bij een verkeerde zithouding kunnen vervelende en langdurige klachten zoals rugklachten, stress en nekpijn optreden. Het kiezen van de juiste bureaustoel is dus belangrijk voor je gezondheid.

Goedkoop is duurkoop


Het wordt vaak gezegd, maar goedkoop is duurkoop. Zeker bij bureaustoelen. Ergonomische bureaustoelen zijn vaak duurder in aanschaf maar voorkomen daarentegen wel lichamelijke klachten én verkleinen het risico dat je op korte termijn al weer een nieuwe bureaustoel nodig hebt. Na onze tips vind je een selectie van de beste bureaustoelen, gebaseerd op prijs-kwaliteit verhouding. Zo koop je altijd een geschikte bureaustoel!

Kies voor een ergonomische bureaustoel


Een juiste zithouding is het belangrijkste gedeelte van een goede werkhouding. Het is daarom belangrijk dat je een bureaustoel vindt die bij jouw lichaam past. Een ergonomische bureaustoel biedt ten opzichte van een normale bureaustoel veel meer opties aan om de stoel volledig aan te passen aan jouw lichaam. Kijk dus goed naar de verschillende opties die de bureaustoel te bieden heeft. Een ergonomische en goede bureaustoel heeft in ieder geval de volgende opties:

* Een ergonomische bureaustoel is verstelbaar in zithoogte en zitdiepte
* Een ergonomische bureaustoel beschikt over een lendesteun
* Een ergonomische bureaustoel heeft verstelbare armleggers, in breedte en hoogte
* Een ergonomische bureaustoel heeft een (automatische)gewichtsregeling. Zo kan je afstellen hoe gemakkelijk de rugleuning kantelt.

Benieuwd naar ons aanbod? Hier vind je alle ergonomische bureaustoelen.

ARBO-wetgeving en bureaustoelen


Kijk ook naar wanneer je een bureaustoel zoekt of de bureaustoel een ARBO norm heeft. De ARBO norm helpt je op verschillende manieren bij het gezond inrichten van je werkplek. De richtlijnen geven aan waar een bureaustoel minimaal aan moet voldoen. Wij zetten de ARBO-richtlijnen op een rijtje voor jou.

NEN-EN 1335
De norm NEN-EN 1335 wordt gehanteerd voor alle landen binnen Europa. Deze norm vertelt meer over de instelbaarheid en de maatvoering van een bureaustoel. Deze NEN-EN 1335 bureaustoelen zijn geschikt voor mensen met een lichaamslengte tussen de 151 centimeter en de 192 centimeter. De NEN-EN 1335 richtlijnen zijn bijna voor alle kantoren geschikt, maar er zijn ook kantoren met een strengere normering. Deze kantoren hanteren de NPR 1813 richtlijn.

NPR 1813 (Nederlandse Norm voor grote en kleine werknemers)
NPR staat voor Nederlandse Praktijk Richtlijn. NPR 1813 is de Nederlandse norm voor bureaustoelen die ARBO adviseurs zullen hanteren als de richtlijn. Deze richtlijnen wijken wat af van de Europese norm, maar hoezo is dit? In Nederland zijn lengteverschillen tussen veel mensen onderling groot en Nederlanders zijn over het algemeen langer als er gekeken wordt naar de rest van Europa. Bijvoorbeeld, bureaustoelen uit Italië zijn niet geschikt voor iedereen in Nederland, dit omdat de hoogste stand zelfs vaak nog te laag is voor Nederlanders. Bureaustoelen volgens de NPR 1813 zijn voor 95% van de Nederlandse beroepsbevolking geschikt als veilige stoelen. Deze stoelen zijn ook geschikt voor mensen boven de 192 centimeter.

Het verschil tussen NEN-EN 1335 en NPR 1813.
Er zijn een aantal verschillen tussen deze twee normen. Een voorbeeld hiervan is dat een NEN 1335 bureaustoel van 2D armleggers voorzien zal zijn, terwijl de NPR 1813 bureaustoel uitgevoerd zal zij van minimaal 4D armleggers. Ook is de zitdiepte iets anders. Bij een NPR bureaustoel kan je de zitdiepte minimaal verstellen van 38 tot 48 centimeter en bij een NEN 1335 bureaustoel is dit van 40 tot 42 cm.

Hoe stel ik mijn bureaustoel ergonomisch in?


Wanneer je een ergonomische bureaustoel hebt, is het wel zo belangrijk deze ergonomisch in te stellen. Anders profiteer je nog steeds niet van de voordelen die de stoel te bieden heeft. Dit is hoe je een bureaustoel ergonomisch instelt:

Een goede hoogte van de zitting
Zorg dat de hoek tussen je benen 90 tot 100 graden is en je heup moet altijd hoger zijn dan dat je knieën zijn.

Zorg voor de juiste zitdiepte
Zorg dat je rug voldoende voldoende steun krijgt van de rugleuning. Dit doe je door de schuifzitting naar voren te schuiven waardoor de afstand hiervan groter wordt.

De Juiste hoogte van de rugleuningen
Laat de steun in de rugleuning in de holte van je rug voor de juiste steun. Let er dan op dat je rug altijd recht is als je leunt op de rugleuning zodat hij de juiste steun geeft op de juiste plek.

Goed afgestemde armleuningen
De armleggers van de stoel moeten gelijk liggen aan de hoogte van je bureau zodat er niks wordt afgekneld. Zorg er ook voor dat je armen een hoek van 90 graden aannemen en dat ze hierbij ondersteunt worden door de armleuningen van de bureaustoel.

Wanneer je deze stappen hebt gevolgd zal je de kans op lichamelijke klachten enorm verminderen en neem jij een juiste houding aan achter je bureau!

Bureaustoel uitproberen? Dat kan!


Het is mogelijk om een proefplaatsing van een bureaustoel te doen zodat je kunt testen of de bureaustoel daadwerkelijk geschikt is voor jou en helemaal naar je zin is! Neem contact op met de klantenservice wanneer je geïnteresseerd bent in deze proefplaatsing.