Verantwoorde datavernietiging

In het dagelijks leven hebben we veel te maken met belangrijke en persoonlijke data gegevens, maar hoe verwijder je dit op de juiste manier als het niet langer bruikbaar is? Momenteel wordt dit vaak nauwelijks of op een ongeschikte manier gedaan. Een veel voorkomend probleem is dan ook dat men de risico's hiervan onderschat waardoor data gegevens in de verkeerde handen terecht kunnen komen. Daarnaast ontbreekt de datavernietiger vaak in lijsten met belangrijke benodigdheden voor bedrijven, waardoor ze simpelweg vergeten worden om aan te schaffen. Ook komt er een stukje gemakzuchtigheid bij kijken, want we zijn gewend om dingen die we niet meer gebruiken gewoon in de prullenbak te gooien. Naast alle data gegevens op papier zijn er ook tal van gegevens te vinden op oude USB-sticks, cd's of dvd's. Ook deze worden vaak vergeten, maar zijn zeker niet onbelangrijk.

Wat zijn de risico's van externe datavernietiging?

Om gemakkelijk en snel van je data gegevens af te komen, lijkt het een goede oplossing om de vernietiging hiervan over te dragen aan externe dienstverleners. Hier moet je echter wel mee uitkijken, want je blijft uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor jouw gegevens en wat hiermee gebeurt. Wanneer de uitbesteding aan de externe partij niet naar wens verloopt of jouw gegevens hierdoor alsnog publieke aandacht krijgen, is dit je eigen verantwoordelijkheid. Eigenlijk is de oplossing dan ook heel simpel, want hoe vaker data gegevens van plaats veranderen of in handen komen van andere partijen, hoe groter het risico is dat er iets mee gebeurt.

Mocht je jouw verouderde data gegevens toch door een externe dienstverlener willen laten afvoeren, wees je dan bewust van de tussenstappen die zij ondernemen. Jouw materiaal gaat namelijk eerst naar het opslagstation, hier wordt het verzameld en dan kan het vervolgens naar de volgende locatie worden gebracht. Uiteindelijk worden jouw gegevens en die van andere bedrijven gezamenlijk met behulp van de grote vernietigingsinstallaties op de juiste wijze verwijderd.

Neem hierbij in acht dat de kosten behoorlijk op kunnen lopen wanneer je dit uitbesteed aan een externe partij. Veel bekende organisaties die onder andere gespecialiseerd zijn in het adviseren van hoe (onbruikbare) datadragers vernietigd kunnen worden, zijn ervan overtuigd dat de beste optie is om jouw oude gegevensdragers niet uit het pand te verwijderen alvorens het op een juiste wijze vernietigd is. Hou daarbij voor ogen dat het venijn in deze materie altijd is, dat als er iets vervelends gebeurt, je altijd te laat bent en de ontstane schade vaak niet te overzien is. Neem daarom meteen de enige verantwoorde beslissing!

#Het proces van externe datavernietiging

Waarom intern je data vernietigen?

Maar wat is deze verantwoorde beslissing dan precies? Om vertrouwelijke gegevens gemakkelijk en intern te kunnen vernietigen, is een papiervernietiger onmisbaar in ieder kantoor of op jouw thuiswerkplek. Office Deals biedt dan ook een ruim assortiment aan bestaande uit onder andere HSM papierversnipperaars. Zo kan je door middel van deze versnipperaars al jouw documenten in diverse strook groottes vernietigen, waardoor je altijd het gewenste resultaat zal hebben. Alle bestanden zullen niet langer leesbaar zijn en zo voldoe je ook aan de nieuwe privacywetgeving.

#Het proces van interne datavernietiging