Zo kiest u de juiste marker

Er is een breed aanbod van whiteboard markers en flipover markers die u kunt gebruiken tijdens een presentatie, brainstorm of workshop. Daarbij heeft u niet alleen de keuze uit diverse kleuren, maar ook uit een range aan puntvormen: een dunne punt, dikke punt of beitelpunt. In deze tips & tricks helpen we u de juiste marker te kiezen.

Papier vs. whiteboard

Bedenk op welke schrijfoppervlak u wilt gaan schrijven: op papier of op een whiteboard? Schrijfoppervlakken zoals een flipover of brown paper vragen om permanente inkt die niet door het papier heen drukt. Voor whiteboards gebruikt u uitwisbare inkt. Op elke marker van Legamaster staat voor welk oppervlak hij geschikt is.

drawing-whiteboard.png writing-flipchart

De dikke of de dunne?


Markers met dunne punt zijn voor het fijnere schrijf- of tekenwerk. Denk aan planningsschema’s of tekst in of naast een grafiek. Zorg wel dat u de tekst groot genoeg schrijft zodat die ook van grotere afstand nog goed leesbaar is. Markers met dikke punt geven meer inkt af en maken daardoor dikkere strepen. U gebruikt ze om grote, goed leesbare teksten mee te schrijven zoals voor presentaties en trainingen. Maak de letters groot genoeg en laat voldoende ruimte tussen de letters zodat iedereen, ook degenen die verder van het whiteboard of flipover vandaan zitten, de tekst goed kunnen lezen.


Tip:


Combineer markers met een dikke punt en dunne punt tijdens uw meeting of presentatie. Zo helpt u uw publiek onderscheid te maken tussen belangrijke en minder belangrijke informatie. Bovendien maakt u er een aantrekkelijker geheel van.

dikke-en-dunne-punt

Met de juiste punt zit u gebeiteld

Bij het schrijven wordt meestal een ronde punt gebruikt. Of het nu gaat om een balpen, fineliner, potlood of viltstift, het meeste schrijfgerei heeft een ronde punt; er is een breed scala aan puntdikten beschikbaar. Voor langere teksten, waarin kapitalen en onderkastletters met elkaar worden verbonden, wordt ook al gauw een ronde punt gebruikt. Dankzij de ronde puntvorm kunt u de marker net zo vasthouden als u zelf wilt; de lijn is altijd gelijkmatig.

Als u een presentatie extra wilt verfraaien, dan is de beitelpunt bijzonder geschikt. De brede punt loopt uit in de vorm van een wig; deze heeft dan ook een bredere én een heel smalle kant. Met de beitelpuntmarker kunt u zowel dunnen als dikke lijnen maken. U hoeft dus geen hele verzameling markers mee te nemen naar uw vergaderruimte.

dikke-en-dunne-punt

Master de beitelpunt

Een beitelpunt vereist een klein beetje oefening, maar de kans is groot dat het uw favoriet wordt. De kunst is om de stand van de pen consistent te houden. De beitelpunt dient altijd onder een hoek van 45° ten opzichte van de basislijn te worden aangezet, ongeacht of u verticale of horizontale lijnen zet.